Около 750 000 педофили постоянно дебнат в интернет
Около 750 000 педофили постоянно дебнат в интернет / снимка: Sofia Photo Agency
Явор Колев
25895
Явор Колев
Ева Борисова
  • Явор Колев
  • Ева Борисова

По повод днешния Световен ден за безопасен интернет и в България стартира общоевропейската кампания „Think Be 4 U Post" („Мисли преди да качиш"). Средно около 40 процента от непълнолетните и малолетни у нас са излизали на среща с хора, които са познавали само от интернет, показват данните от две поредни проучвания на Националния център за изучаване на общественото мнение. Според последния доклад, разпространен пред Общото събрание на ООН във всеки един момент 750 000 педофили активно търсят жертви в мрежата. Интернет дава и една допълнителна форма на измами чрез създаването на фалшиви сайтове за пазаруване.

Информираността и превенцията са най-важните фактори, за предпазване на децата от опасностите в интернет. Това каза началникът на сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев в предаването на Дарик „Кой говори". Всички сайтове за запознанство в момента са опасни, каза още Колев и добави: „Всички сайтове, които дават възможност за обмен на видео съдържание са опаси, защото техните администратори не контролират това, което се качва и това стимулира децата да публикуват клипове. В последно време много модерни са клиповете от училищно насилие, които се публикуват. В този ден на безопасен интернет предлагаме европейските принципи за безопасност и нашите доставчици на такива услуги, на такова съдържание трябва да се съобразят с тях, да ги въведат като основни принципи на техните сайтове. След срещи от началото на месеца вече виждаме някои сайтове, които въвеждат тези принципи, пример за такъв сайт е Facebook".

Кога в българското пространство ще бъдат въведени тези европейски изисквания и правила?

Явор Колев: „Съвсем скоро ще бъдат въведени, тъй като вече започнаха някои от администраторите на сайтове".

Има ли краен срок за въвеждането на тези изисквания?

Явор Колев: „Има един срок до края на този месец, ние също ще отправяме предупреждения и разпореждания до тези сайтове".

Крайно време е да бъде изготвен регистър на педофилите с влезли в сила присъди, каза Ева Борисова от асоциация „Родители" в предаването на Дарик „Кой говори".

„В САЩ ако веднъж си осъден за сексуално престъпление срещу дете, след това цял живот ти си длъжен, където и да мръднеш, да регистрираш промяната си. Ти вече нямаш право на свободно придвижване. Всеки в САЩ може да провери има ли регистриран педофил в квартала, в който живее - това е крайна мярка, но със сигурност поне институциите трябва да могат да проверят в крайна сметка в една реална база данни дали този човек е регистриран за престъпление срещу дете, защото не е нормално да се назначи един възпитател в дом за деца, лишени от родителски грижи или един учител в училище - човек, който не е проверен в тази посока, защото просто чисто статистически е така. Те търсят връзка с децата. Създаването на регистъра е един бавен процес, още има съпротива от гледна точка на това, дали не се нарушават правата на тези хора", добави още Ева Борисова.

Трябва да има регистър на педофилите, категоричен бе и началникът на сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. По думите му, документът трябва да е на разположение в интернет, за да има непосредствен достъп до него и трябва да съдържа и актуални снимки на осъдените педофили, а не само личните им данни.