Около 50 души протестират на Орлов мост срещу визитата на Путин
Около 50 души протестират на Орлов мост срещу визитата на Путин / снимка: Sofia Photo Agency
Около 50 човека членове и симпатизанти на Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" се събраха в 12.00 часа на протест на Орлов мост против посещението на руския президент в България Владимир Путин. Организаторите съобщиха, че в протеста са се включили по-малко хора от очакваното, защото полицията е блокирала достъпа за пешеходци до кръстовището на Орлов мост и не е позволявала на желаещи да се присъединят.

Протестът започна със спор с полицията за точното място на събитието, като от организаторите категорично отказаха за следващия протест да се преместят пред Народната библиотека, както им беше предложено от Столична община.

Поетът Едвин Сугарев се присъедини към протеста срещу визитата на Путин у нас. Той също беше възпрепятстван от полицията при опит да достигне до обявеното място. Сугарев категорично заяви, че България не трябва да бъде енергийно зависима от Русия и допълни, че организациите имат пълно основание за протест.

Протестиращите дойдоха на Орлов мост със знамената на България и Европейския съюз и с портрети на журналистката Анна Политковская. Сред лозунгите, които издигнаха, бяха "Путин - КГБ олигарх!" и "Първо свободата, после сделки с "големи братя". Членове на асоциацията казаха, че са очаквали да присъстват много повече хора, но че те са били възпрепятствани от полицията да се присъединят към протеста.