Около 27 милиона души по света годишно стават жертва на трафик
Около 27 милиона души по света годишно стават жертва на трафик / Sofia Photo Agency, архив
Около 27 милиона души по света годишно стават жертва на трафик
60642
Около 27 милиона души по света годишно стават жертва на трафик
  • Около 27 милиона души по света годишно стават жертва на трафик

Държавата, бизнесът и неправителственият сектор се обединиха в коалиция срещу трафика на хора и през 2013 г. ще работят за по-добрата информираност на българите относно опасността да попаднат в трафик. Началото на кампанията беше дадено днес от вицепремиера Цветан Цветанов, който е и председател на националната комисия за борба с трафика на хора.

Според цитираните от него данни бизнесът с трафика на хора генерира около 32 млн. долара годишно, като жертвите попадат основно в сексуална експлоатация. У нас нараства броят на установените и спасени от трафик жертви.

Около 27 милиона души по света годишно стават жертва на трафик. Най-често те попадат в трудова или сексуална експлоатация. Трафикантската мрежа се състои поне от двама души, и обикновено жертвата се проучва много добре относно желанията и целите й, особено ако са свързани с излизане в чужбина, обясни Антоанета Василева, секретар на комисията за борба с трафика на хора.

„Неквалифициран труд на значително по-добри пари, като месечна заплата, спрямо българските стандарти, възможност за работа повече или по-малко почасова, предложения за работа без договор понякога и  бонуси”, изброи основните трикове за привличане на жертви Василева.

През 2012 г. у нас са установени 137 жертви на трудова експлоатация, като този брой нараства в сравнение с предходната година. Въпреки това проучване на компанията „Менпауър” показва, че 40% от българите не са чували за трафик на хора.

„Когато се получи такова предложение, от когото и да било, дори да е от близък човек,хората да бъдат мнителни, да се замислят какво е положението, защо го получават точно сега, кой им го дава”, формулира Антоанета Василева основните съвети, свързани с предпазване от трафик.

В коалицията срещу трафика на хора се включиха консултантската компания „Менпауър” и международната неправителствена организация А21.

В специално интервю за Дарик радио нейният представител Ник Ръф обясни каква е най-добрата защита срещу попадане във форма на трафик: „Искаме да препоръчаме на всички хора, които си търсят работа на запад, да вземат предварителни мерки, за да не се окажат в такава ситуация. Много практични неща като например да вземеш сим-карта с роуминг за обаждане до България, да се постараеш да намериш предварително информация за компанията, в която отиваш да работиш, неща като никога не давай личните си документи на когото и да е, защото тогава се превръщаш в заложник”.