Огънят на сметището в Цалапица отново се разраства
Огънят на сметището в Цалапица отново се разраства / DarikNews
Пожарът на общинското сметище на Пловдив край село Цалапица се разраства отново в последния половин час. Има съмнения, че огънят, който гори вече 20 часа, е умишлено запален, но са смехотворни твърденията, че целта е да се освободят обеми за приемане на нови количества от столичните бали. Това заяви главният еколог на Пловдив Христо Минков. Тоновете пясък, които и в момента продължават да насипват 10 самосвала, за да “задушат” горящите в дълбочина отпадъци, не освобождават обем в котлована, а запълват свободно пространство.

Пожарът отново се разраства, след като допреди час огнищата в окото на Цалапица бяха сведени до две и екипите постепенно бяха започнали да овладяват огъня, който от сутринта бе обхванал площ от 15 декара. Влошаването на ситуацията дойде след обръщане на вятъра от изток, при което изолираният участък отново започна да тлее, каза управителят на депото Петър Тодоров пред Дарик радио. В момента облаците дим се движат към град Стамболийски.

Главният еколог на Пловдив подчерта, че запрашеността на въздуха след 11 часа на обяд над околните села и над Пловдив е влязла в нормата и няма опасност за хората. Той предупреди, че лошата миризма вероятно ще остане над града поне още едно денонощие, дори огънят да бъде загасен. Минков обаче призова родителите да не пускат децата си на открито.

Началникът на пожарната главен инспектор Петко Смиленов не се нае да прогнозира кога ще бъдат загасени тлеещите боклуци и заяви, че това зависи от скоростта и посоката на вятъра. Управителят на депото заяви, че вятърът остава силен и непрекъснато обръща посоката си на движение.

Няма опасност от обгазяване на намиращото се на 700 метра от горящото сметище село Кадиево, където ситуацията беше една степен преди критичната в часовете между 9 и 10 часа сутринта, преди въздушните маси да се обърнат към Пловдив, който се намира на двайсетина километра. Началникът на депото също смята пожара за умишлен и го свързва със запалването на сметището от миналата година, когато пак се говореше за приемане на столични бали в Цалапица.