Обвиниха двама антимафиоти за смъртта на Пламен Куцаров
Обвиниха двама антимафиоти за смъртта на Пламен Куцаров / DarikNews

Двама служители на бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност са арестувани и им е повдигнато обвинение за смъртта на Пламен Куцаров. Антимафиотите са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост.

Два екипа по четирима антимафиота от групата за задържане са конвоирали Пламен Куцаров. Единият екип обаче си отишъл и го поел вторият, също от четирима души. Прокурорите са изяснили, че единият от групата и шофьорът нямат отношение към убийството на Куцаров, и са задържани останалите двама. Това са Ирен Николаев Вълев и Божидар Здравков Проданов.

Операцията по подготовката на задържането им е започнала в понеделник вечерта. Веднага след ареста им са повдигнати обвинения по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, който казва, че който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до 5 г. С постановление на Софийска градска прокуратура на двамата антимафиоти е наложен 72-часов арест.

Според заключенията на съдебномедицинската експертиза, в стомаха на Куцаров са открити 5 хапчета амфетамин, които са неразтворени, тоест дадени са му непосредствено преди смъртта. Ако в хода на разследването се докаже умишлено убийство, обвиненията на двамата ще бъдат изменени, увериха от прокуратурата. Вътрешната проверка на МВР пък показа, че когато Куцаров е бил арестуван от тях, не е имало прокурорска заповед за задържането му и той дори не е бил посочен за свидетел по отвличането.

Градският прокурор Николай Кокинов потвърди пред Дарик радио за задържането на двамата антимафиоти. Той заяви, че смъртта на Куцаров е настъпила при транспортирането му към институт „Пирогов”. Кокинов обяви, че Вълев и Проданов са в Столична следствена служба и са задържани за 72 часа.