/ БГНЕС
Драгомир Димитров е пуснат под гаранция от 5 хил. лева
Военно-окръжната прокуратура в София е повдигнала обвинение на бившия председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Драгомир Димитров, който в момента заема поста на консул на страната ни в Мюнхен. 

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров вече е под домашен арест

Той е привлечен за обвиняем след събрани от прокуратурата данни, че за времето от юли до август 2016 г., в качеството си на длъжностно лице – председател на ДАР, е нарушил своите служебни задължения, като не е организирал и не е контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията.

15 години затвор за бившия директор на разузнаването Кирчо Киров

Според държавното обвинение той е направил това с цел да набави за определено дружество в размер на 91 500 евро, а от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Спрямо обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 000 лева. 

От прокуратурата съобщиха за NOVA, че няма да дават повече подробности около случая, тъй като представлява държавна тайна. 

По-късно от Министерството на външните работи обявиха, че служителят им вече оказва съдействие на държавното обвинение. „Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, съобщиха още от МВнР.

Цацаров със сигнал до ВСС, съдия пуснал Николай Малинов на пътуване в Русия

Димитров е бил щатен служител на "Държавна сигурност". За принадлежността му към службите става ясно на 13 март 2013 г., когато с решение №2-150 Комисията по досиетата обявява принадлежността му към бившите служби. Драгомир Димитров бе освободен от шефския пост в Разузнаването на 24 юли 2018 г.

Бригаден генерал Драгомир Димитров наследи ген. Кирчо Киров на поста шеф на Националната разузнавателна служба. Той не коментира скандала и обвиненията срещу предшественика си.
Като шеф на разузнаването стоеше извън светлините на прожекторите. До днес, когато Военна - окръжна прокуратура съобщи, че му е повдигнала обвинение. Според него, от 14 юли 2016 година до 9 август същата година като председател на Държавна агенция "Разузнаване" Димитров е позволил нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Резултатът е, че конкретна дружество било облагодетелствано за малко над 91 хил. евро. И още - по информация на NOVA,  като шеф на разузнаването Драгомир Димитров е провеждал многократни срещи с Николай Малинов. Предстои да се изясни дали е имал информация за така наречения „Проект България“, заради който председателят на движение „Русофили“ попадна в ареста.

„Русофили” взели 2,2 млн. рубли от Решетников и над 31 хил. евро от Цветан Василев

Самият Димитров е бил разпитван преди време в прокуратурата по случая “Малинов”. Там той е признал, че поддържат връзка от 2016-та година, но това нямало общо с неговата дейност като шеф на разузнаването. Срещите между двамата се провеждали в адвокатски офис, който се намира до Народното събрание. Прокуратурата вероятно ще направи проверка и дали контактите между Малинов и Димитров са довели до последващи контакти с руските специални служби.


 
Прокуратура на Република България