Кирчо Киров
Кирчо Киров / БГНЕС
15 години затвор за бившия директор на разузнаването
95987
15 години затвор за бившия директор на разузнаването
  • 15 години затвор за бившия директор на разузнаването
Втора присъда от 15 години лишаване от свобода получи бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата.

Срещу Кирчо Киров има общо четири дела. Освен това за разгласяване на държавна тайна, едното от делата е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември м.г. Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор.

Ген. Киров присвоявал пари, описвал ги за разузнавачи, твърди прокуратурата

По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 млн. лева.

Ген. Кирчо Киров с ново обвинение за присвояването на 5 млн. лева

През януари т.г. стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба. По него е обвинен в това, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (2007-2011) парични средства в евро и долари, чиято левова равностойност надхвърля 5,1 млн. лева.

Третото дело е за това, че Киров е пътувал с бизнес класа, но по думите му, то е спечелено в негова полза на първа инстанция.