Обсъждат бъдещето на Българската армия
Обсъждат бъдещето на Българската армия / снимка: БГНЕС, архив
Обсъждат бъдещето на Българската армия
59311
Обсъждат бъдещето на Българската армия
  • Обсъждат бъдещето на Българската армия

Бъдещето на Българската армия ще бъде обсъдено днес от представители на легия „Раковски".

Председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов каза в интервю за Дарик, че по време на днешната среща са готови да запознаят обществеността с реалното състояние във въоръжените сили и с това какво ще се случи, ако народните представители на 6 декември гласуват предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване.

„Ще подготвим и ще прочетем отворено писмо до народните представители, с което ги призоваваме да гласуват по съвест", добави още майор Милов.

По думите му по неофициална информация над 850 офицери са подали рапорт за напускане: „Сержантските не можем да ги коментираме, защото обобщаваме информацията".

Майор Иван Милов добави още, че в зависимост от това какво решение ще приеме Народното събрание и как ще се развие гласуването на Кодекса за социално осигуряване, те са подготвили адекватни действия, при изцяло спазване на законите на страната.

„През този месец не сме имали контакт с никой от държавното ръководство на нашата страна. Затова ние смятаме за длъжни да изкажем мнението на членовете на легия „Раковски" и нашите симпатизанти, които искат да се чуе тяхната позиция относно това какво се случва в Българската армия", допълни още майор Иван Милов.

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. Само при изпълнение и на двете условия военните ще могат да получат пенсия и 20 брутни заплати при напускане на армията. Другото предложение е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни.

От легия „Раковски" предлагат да се въведе 5 години гратисен период за въвеждането на тези промени или когато военен достигне стажа за пенсиониране, до навършване на изискваните години да взема процент от полагаемата му се пенсия.