Общинарите от БСП искат да отпадне таксата за детски ясли
Общинарите от БСП искат да отпадне таксата за детски ясли / снимкa: Sofia Photo Agency
Отпадане на таксата за детски ясли в София и построяването на нови десет детски градини, освен предвидените вече седем, ще предложи групата общински съветници от БСП по време на обсъждането на бюджета на Столичната община в четвъртък на сесия на Общинския съвет. Това съобщи председателят на групата червени общинари Жельо Бойчев, след като проблемите на столицата бяха обсъдени на заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Групата общински съветници от БСП в София смята, че бюджетът е направен некомпетентно и не решава проблемите на софиянци, затова и няма да го подкрепи. През 2007 г. София е била лишена от 133 млн. лв., констатираха лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров и шефът на групата съветници на БСП Жельо Бойчев по повод големия неизползван излишък в бюджета:

Жельо Бойчев заяви: „София тази година е формирала над 133 милиона излишък, което при непрекъснати сценарии на кмета за липса на пари означава, че парите, които сме събрали през 2007 година, не сме могли да похарчим. Парите на гражданите на София не са отишли за решение на никакви публични услуги, каквито сме длъжни да предоставим”.

„133 милиона са 100 детски градини, които ако столичният кмет имаше яснота и разбиране за проблема, би могъл да започне поне да ги прави. А той искаше пари от държавата”, каза Овчаров.

Овчаров посочи, че се е почувствал засегнат, тъй като е очаквал кметът на София да го обвини и за хакерската атака на сайта за детските градини. Столичните социалисти започват да водят публичен регистър с лъжите на софийския кмет. Като пример те посочиха, че не отговаря на истината твърдението му, че червените общинари са подкрепяли концесиите за чистотата.

Овчаров допълни: „Освен регистъра, който ще прави извадка от твърденията на Бойко Борисов, за да можете вие да следите гъвкавостта на неговата мисъл, ще формираме на столично равнище и публичен граждански съвет. Ще контролира действията на Столична община и на столичния кмет”.

София никога не е била така мръсна, започваме с умиление да си спомняме времето на Софиянски, констатираха съветниците-социалисти.