/ БГНЕС
Парламентът ще обсъди днес два законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, решиха депутатите в началото на днешното пленарно заседание. Двата законопроекта предлагат отпадане на дерогацията за внос на руски петрол от различна дата. Предложението за включване на точката като трета в дневния ред беше направено от председателя на Народното събрание Росен Желязков. 

Преди това депутатите ще разгледат проекти на решения за освобождаване и избиране на секретари на 49-ото Народно събрание и за промени в постоянни комисии. Предвидено е и изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с изплащането на компенсации на хората, останали без електрозахранване по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември т.г.

Депутатите изслушват енергийния министър и председателя на КЕВР

Отложено беше разглеждането на първо четене на законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. Росен Желязков съобщи, че в понеделник и вторник от 13:00 часа ще свика извънредно заседание на парламента, като в понеделник ще предложи разглеждане на държавния бюджет на първо четене, а във вторник – промени в данъчните закони на второ четене. 

Корнелия Нинова („БСП за България“) призова депутатите да бъдат последователни и предложи държавният бюджет да бъде разгледан днес като четвърта точка. Йордан Цонев (ДПС) обясни, че днес го няма министъра на финансите. Предложението ѝ не беше прието от пленарната зала. 
Теодора Цанева/БТА