Няма „мъртви души” в избирателните списъци, методите на ГРАО и НСИ са различни
Няма „мъртви души” в избирателните списъци, методите на ГРАО и НСИ са различни / снимка: Sofia Photo Agency
Няма „мъртви души“ в избирателните списъци, методите на ГРАО и НСИ са различни
60773
Няма „мъртви души“ в избирателните списъци, методите на ГРАО и НСИ са различни
  • Няма „мъртви души“ в избирателните списъци, методите на ГРАО и НСИ са различни

Няма „мъртви души" в избирателните списъци, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че разликата от около 800 000 човека в данните на Националния статистически институт и Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" е заради различния начин на преброяване на хората. Павлова коментира, че според актуалния избирателен списък в страната има над 600 столетника, от които близо 60 на възраст над 110 години.

Не е коректно да се използва терминът „мъртви души", обясни регионалният министър Лиляна Павлова: „Много често се прави паралел между листата, където са упоменати всички български граждани в избирателните списъци, и данните от преброяванията. Това е изключително некоректно, тъй като изработването на избирателните списъци става на база регистрираните по постоянен адрес български граждани, навършили 18 години. Преброяването пък е доброволно и НСИ не определя населението, което има право да гласува. Преброяването на населението няма нищо общо с българските граждани, които имат право на глас".

Председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова също обясни разликата между данните на статистиката и Главна Дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". „Изчисляването на броя на населението и неговото разпределение по административно-териториалните единици се извършва въз основа на настоящия адрес на хората. Настоящият адрес е критерий при определянето на броя на хората на всяко населено място, тъй като най-точно отговаря на международно приетите дефиниции за обичайно пребиваващо население и по този начин се осъществява международният обмен на съпоставима демографска информация", каза тя.

Според данните в избирателните списъци в страната има над 600 столетника, а близо 60 от тях са прехвърлили 110-та годишнина. Министър Павлова обясни, че няма как да се провери дали всички тези хора са живи. Затова кметовете ще трябва да проверят дали близките на починалите са изпратили коректно смъртните актове в общинските администрации и така починалите да бъдат заличени от избирателните списъци.