Няма доказателства за умишлено убийство на делфините по Черноморието
Няма доказателства за умишлено убийство на делфините по Черноморието / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма доказателства за умишлено убийство на делфините по Черноморието
44958
Няма доказателства за умишлено убийство на делфините по Черноморието
  • Няма доказателства за умишлено убийство на делфините по Черноморието

Няма нито едно доказателство, че делфините, които бяха намерени по българското Черноморие, са жертва на умишлено убийство. Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов след работна среща с експерти по темата. Той уточни, че най-вероятната причина за смъртта на делфините е естествена гибел.

По думите на министъра популацията на делфините по нашето Черноморие е между 100 000 и 200 000.

Мирослав Найденов коментира, че честните български рибари никога не биха посегнали на делфин. Той отбеляза, че ще бъде премахнато от Закона за биоразнообразието изискването, ако има изхвърлен делфин на брега, той да остане там: „Ще разпишем процедура, която при подаване на сигнал за изхвърлен делфин, незабавно да се отзовават органите на РИОСВ, на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и съответните ветеринарни власти и ако има съмнение, че делфинът не е починал от естествена смърт, а става въпрос за умишлено причинена, незабавно ще се направи аутопсия и ще се сигнализира прокуратурата, тъй като това представлява престъпление".

Наказанието за доказано убийство на делфин е до 3 години затвор, каза изпълнителният директор на ИАРА Пламен Захариев: „След аутопсията на първия делфин се е установило, че е умрял от заплитане в мрежа".

Предстои да бъде направено изследване на популацията на делфините, което ще се финансира с европейски пари по Оперативна програма Околна среда", обяви министър Найденов: „Ще искам Европейската комисия да ни окаже техническа помощ при риболовната дейност в Черно море инцидентите да бъдат намалени".

Заместник-министърът на екологията Евдокия Манева каза, че намерените мъртви делфинчета миналата година са били 53, а това лято са 25. По думите й това е „още едно доказателство, макар и косвено, че не става дума за избиване на делфините, а по-скоро за естествени процеси".