Няма да променят формата на матурите и оценяването след 7-ми клас
Няма да променят формата на матурите и оценяването след 7-ми клас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да променят формата на матурите и оценяването след 7-ми клас
63320
Няма да променят формата на матурите и оценяването след 7-ми клас
  • Няма да променят формата на матурите и оценяването след 7-ми клас

Матурата по География и икономика е най-желана от дванадесетокласниците, които тази година ще държат държавен зрелостен изпит. Това обяви зам.-министърът на образованието Мариана Банчева. 62 012 ученици са подали вече заявления за полагане на задължителната матура по Български език и литература.

По думите на Банчева за втората матура, която също е задължителна, но учениците избират предмета, по който да се явят, заявления са подали 63 863 зрелостници.

Формата на изпитите след 12-ти и 7-ми клас остава такъв какъвто го познаваме от последните няколко години, обясни още Банчева. По думите й промяна има само в изпита по външно оценяване за 4-ти клас, където от тази година учениците ще трябва да отговорят и на четири отворени въпроса. Държавните зрелостни изпити след 12-ти клас на 21 и 23 май са с начален час 8.00 ч., а външното оценяване след 7-ми клас е с начало 10.00 ч., коментира още зам.-министърът.

С 4000 повече са седмокласниците, които тази година ще се явят на външно оценяване, заяви директора на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” Евгения Костадинова. По думите й броят на зрелостниците, решили да държат матура по математика, не е по-малък от предходни години. „Миналата година випускът е бил малко по-голям и е нормално малко повече да са броя на подалите заявления за изпит по математика”, обясни тя.

От просветното министерство напомнят, че е добре учениците да са в училището поне 30 минути преди началото на изпитите.

Междувременно шефът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева коментира днес, че конкуренцията за влизане в гимназиите в София ще е по-голяма тази година. По думите й 9787 ученика ще се състезават за 7660 места в езиковите гимназии и бившите техникуми. Останалите около 2000 деца ще кандидатстват за прием в 8-ми клас, след завършено основно образование.

Единствено високите оценки ще гарантират на учениците приема им в елитните училища, обясни Кастрева. Тя подчерта, че се дава приоритет на професионалното образование. 89 са били паралелките в професионалните гимназии за миналата година, а тази година бройката е по-голяма - 94. Според Ваня Кастрева профилираните паралелки са с пет по-малко - 176 в общинските и 16 в държавните.