/ iStock/Getty Images
От полицията предупредиха за измамната схема с обяви за дърва за огрев в интернет.

Според данни на полицията, измамната схема действа по следния сценарий – участниците се възползват от социалните мрежи и сайтовете за обяви и публикуват в тях съобщения за предоставяне на стока или услуга – най-често те са за снабдяване с дърва за огрев. За целта те създават фалшиви профили и с тях публикуват обяви с упоменат телефон за връзка.

Присъда за млада жена в Русе за измама с кредити в интернет

Потенциалната жертва звъни на посочения телефонен номер, получава уверения, че ще получи желаното. Идва и условието – предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга с уточнението парите да бъдат изпратени чрез куриер. Едва след време, когато купувачът не получи желаната стока или услуга, обявите изчезват от интернет пространството и никой не вдига телефоните, той разбира, че е станал жертва на измама.

Полицията отправя апел – не се доверявайте на подобни обяви, в никакъв случай не изпращайте пари на непознати хора, независимо, че в текста на съобщението е изписан телефон. Важно е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни.

Засилват контрола върху движението на дървесина през границата

По никакъв начин купувачът не е защитен от вписаното в разписката основание за превода - предплата за доставка, защото това не е договор, a куриерът няма как да знае уговорката ви с отсрещната страна и съответно не може да ви гарантира, че получателят на парите не ви мами.