Носенето на маски не спасява от грипа
Носенето на маски не спасява от грипа / cнимка: Sofia Photo Agency

Носенето на маска далеч не е най-ефикасното средство за предпазване от грип, коментира за БТА националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. Най-добрата предпазна мярка е да се избягват контакти с болни хора, особено такива, които имат хронични заболявания, бременни жени и много малки деца, обясни епидемиологът.

Научно доказано е, че полза от носенето на маска има, когато си я слага болният човек. Маската трябва да покрива носа и устата. Обикновените маски, които започнаха масово да се носят у нас, не са в състояние да спрат разпространението на вируса, смята Кожухарова. Няма гаранция, че човек ще се предпази, чрез маската, защото вирусът се предава и чрез ръцете.              

Носенето на маска повече от един час я прави неефективна, защото тя се навлажнява и престава да предпазва, а тъкмо обратното - става филтър за проникване на заразата, обясни Кожухарова. Докато се носи маската, не бива да се сваля и вдига, добре е изобщо да не се пипа, за да не се замърси, допълни тя.

Повечето съвети за справяне с грипната епидемия са несъвместими с реалния живот, смята епидемиологът. Въпреки това, най-доброто предпазно средство е да се избягват контакти с много хора, доколкото това е възможно. На работа не може да не отидем, но от предстоящ концерт спокойно можем да се лишим, коментира Кожухарова.

Грипните вируси се отделят не само при кихане и кашляне, а и при говор, затова най-добрата проява на гражданска съвест е, когато сме болни, да си останем в къщи, докато се излекуваме, смята Кожухарова. Да ходиш на работа с 38 градуса температура не е героизъм, а абсолютна безотговорност към другите хора, които все още са здрави и може и да не се заразят, коментира тя.

Националният консултант по епидемиология допълни, че новият грипен вирус в лека форма, каквато "прекарват" повечето хора, отминава за три-четири дни.