Норвежка фирма спонсорира видеовръзка в МВР
Норвежка фирма спонсорира видеовръзка в МВР / Sophia Photo Agency

Норвежката фирма „Нера” спонсорира изграждането на видеовръзка в МВР. Праз тази година ще бъде довършен проектът за видеонаблюдение в София, големите градове и курортите. Това са два от най-важните проекти на Министерството на вътрешните работи, включени в инвестиционната програма за 2007 година.

В бюджета е отпусната сума за нови автомобили и ремонт на сгради. Тази седмица се очаква да приключат процедурите по проектиране на цялостната система за видеонаблюдение в столицата, а изграждането ще се извършва поетапно в зависимост от финансовите средства.

Румен Петков подчерта готовността и уверенията на Столична община да подкрепи финансово проекта с 2 милиона лева. Резултатите, постигнати до този момент в един твърде ограничен периметър в централната градска част на София, показват безспорната ефективност на системата.

От нейното внедряване до този момент са подадени общо 2854 сигнала за нарушения, от общо 1190 издирвани моторни превозни средства са задържани – 321, заловени са 12 лица, обявени за общодържавно издирване, констатирани са пътнотранспортни произшествия и неправилно паркиране на 306 автомобила, получени са 368 сигнала за нарушения на обществения ред, установени са 27 съмнителни пакета, заловени са множество разпространители на дрога и джебчии, оказана е помощ на изпаднали в безпомощно състояние хора.

Вече е започнало проектирането и изграждането на видеонаблюдение в курортните комплекси Несебър и Слънчев бряг, Монтана, Смолян, Търговище, Варна, Шумен, Русе, Разград, Хасково, Ловеч, Луковит, където предстои откриването.

Вече е подписан и проектът с норвежката фирма “Нера”, който предвижда цялостно финансиране на изграждането на директна видеовръзка София-Капитан Андреево, София-Гюешево, връзка на граничните пунктове през сателит, както и видеовръзка на централната сграда на МВР с главните дирекции, националните служби, Столична дирекция “Полиция” и две или три районни полицейски управления, които са с най-лоша свързаност.