Неправителствени организации срещу отпадането на облекченията за дарения
Неправителствени организации срещу отпадането на облекченията за дарения / netinfo

За запазване на данъчните облекчения за дарения към организации и легитимни юридически лица и за премахване само на даренията към физически лица се обявиха 90 неправителствени организации. Писмо с тези си искания те са изпратили до всички председатели на парламентарни комисии.

Подписалите се под това становище неправителствени организации настояват още за въвеждане на т. нар. механизъм за 1%. Той дава правото на всеки данъкоплатец сам да определи коя организация ще получи един процент от платения от него годишен данък. Подобно законодателство вече действа в Унгария, Полша и Румъния.

Премахването на облекченията за дарители дава лош сигнал за политиката на държавата спрямо дарителството. Редица страни са въвели плосък данък и въпреки това са предвидили облекчения за дарения, пишат още представителите на неправителствения сектор. Ако целта на отпадането на облекченията за дарения е премахването на злоупотребите с облекченията, то ако има такива злоупотреби, те са основно при дарения от физическо лице към физическо лице, пише още в петицията.

През миналата година 56 милиона лева от общо декларирани 58 милиона лева дарения са били именно насочени директно към физически лица.

Писмото е подписано от 90 неправителствени организации, сред които „Помощ за благотворителността в България”, Български хелзински комитет, Атлантическият клуб в България, „SOS Детски селища”.

Според депутати от Коалиция за България в мнозинството има нагласата да се запазят облекченията за даренията, но само към юридически лица.