Необходима е покана за лечение за трансплантация в Пакистан
Необходима е покана за лечение за трансплантация в Пакистан / netinfo
При пътувания до Пакистан за трансплантация българските граждани трябва задължително да разполагат със специална покана за лечение от съответната местна клиника, заверена от Министерството на здравеопазването и Министерството на външните работи на Пакистан.

Само въз основа на такава покана, която самият пациент трябва да представи в някое от пакистанските посолства или консулства, може да бъде получена валидна пакистанска входна виза.

Това се казва в съобщение на пресцентъра на Министерство на здравеопазването по повод зачестилите напоследък инциденти с български граждани, подлагащи се на операция за бъбречна трансплантация в пакистански болнични заведения.

В опитите си да заобиколят тези задължителни изисквания, българите стават жертва на съмнителни посредници, се казва още в съобщението. Здравното министерство и министерството на външните работи напомнят на българските граждани, които пътуват за Пакистан, за бъбречна трансплантация, че подобни пътувания са изцяло на отговорност и риск на самия пациент.

Нивото на квалификация на българските хирурзи и уролози е изключително високо. Проблемът, който води до сравнително малкото на брой трансплантации, е липсата на донори.

Българи започнаха да се подлагат на бъбречна трансплантация от жив неродствен донор в Пакистан от няколко години. Една от причините е, че в Пакистан не е забранено живото неродствено донорство на бъбрек. Българският Закон за трансплантация категорично забранява търговията с органи.

Друга причина е, че Националният списък на чакащи бъбречна трансплантация у нас е по-голям от осигуряваните бъбреци за трансплантация от трупен или жив донор. Министерство на задравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация не могат да упражняват какъвто и да е контрол върху дейността на болниците в Пакистан, където се извършват бъбречните трансплантации.

При такива операции след завръщането на пациента в България се прекъсва нормалният процес на наблюдението му от лекуващите лекари и се затруднява продължаването на неговото медикаментозно лечение, се казва в съобщението на пресцентъра на Mинистерството на здравеопазването.