Нели Куцкова: Когато се посяга на съда, това може да срине цялата държава
Нели Куцкова: Когато се посяга на съда, това може да срине цялата държава / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Нямаме право да излизаме в отпуск по закон, ако не сме си написали делата. Това каза пред бТВ Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите.

На въпрос „съдия" мръсна дума ли е, Куцкова коментира: „Зависи в чия уста. Това е недалновидно и когато се посяга на един от трите стълба на обществото, това може да срине цялата държава". „Има хора, които са на административни позиции и за една година и едно дело не решават, например ген. Пенгезов (председател на Софийския апелативен съд - б.р.) от миналата година не ми е известно да е решил и едно дело", заяви Куцкова. „Почти не познавам административни ръководители, които да не гледат дела", допълни тя.

„Самият Страсбург е толкова задръстен от дела, че се предпочита, хората, пострадали от правораздаването да могат да си получат обезщетението по-бързо, така или иначе то се плаща от бюджета на държавата. Не случайно е измислен съдът в Страсбург, държавата за да може да си организира по такъв начин съдебното законодателство, че да не плаща", допълни Куцкова.

По думите на Куцкова опитът показва, че там, където има достатъчно зали и човешки ресурс, при добра организация едно тежко дело може да се гледа бързо. „А с така наречените заболявания, по гражданските дела ако знаете колко болен народ има. Водихме лична борба с Министерството на здравеопазването да пипнат две изречения в закона там, където издават документ на лицето със заболяването, да пишат, че е за пред органите на съдебната власт. Пипнаха ги тези две изречения", обясни тя.

„Всички, които сме пострадали от престъпността, всички искаме виновните да бъдат наказани. Например за една сделка с имот - виждаш, че почтеният човек е бил наивен и не си е съставил документ, а мошеникът му е взел имота и си е съставил перфектно своите документи, виждаш, че мошеникът е изиграл почтения човек, но ти нямаш право да „излезеш" от тези документи", допълни Куцкова.

„Оказва се, че хората, които никога не са влизали в съд, имат по-лошо мнение от тези, които са влизали в съда", коментира още Нели Куцкова.