Народното събрание не събра кворум за започване на заседанието и при втория опит. Регистрираха се 79 народни представители, с един повече от първия опит, при необходими 121.

"Поради липса на кворум днес не може да се открие заседанието, продължаваме в сряда в 9:00 часа", обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

От ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ се регистрира по един депутат, от "Продължаваме промяната-Демократична България" – 55, от „БСП за България“ – 21, както и един независим народен представител.

Парламентарна зала
Георги Димитров

ДПС и „Има такъв народ“ не участваха и във втората регистрация.

Така след два неуспешни опита за започване на работа, заседанието на парламента се провали заради липса на кворум.

Очакваше се днес парламентът да прегласува проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“ "заради неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната“. 

При първото гласуване в него участваха 127 депутати - “за” бяха 66, “против” 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

Последва настояване за почивка от страна на БСП, за да може колегите им да се върнат в пленарната зала. “66 народни представители не могат да свалят кабинета, но 166 могат. Ако наистина депутатите от ГЕРБ и ДПС нямат доверие към този пропутински кабинет, нека да заповядат в зала и да го свалят”, призова депутатът от БСП Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в пленарна зала при прегласуването, въпреки че имаше 15-минутна почивка, поискана от БСП, за да може двете парламентарни групи да се върнат в зала.


Патова ситуация: Провал на гласуването на вота на недоверие заради липса на кворум

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков направи проверка на кворума, но се регистрираха едва 64 депутати. Наложи се излизане в още една почивка преди прегласуването като след нея ситуацията остана непроменена - ГЕРБ и ДПС отново не влязоха в зала и се регистрираха 63 депутати. Поради липса на кворум Желязков закри заседанието.

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите на вота, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.За пръв път в най-новата ни история вот на недоверие ще бъде прегласуван ден след като трябваше да бъде гласуван от парламента.
Теодора Цанева/БТА