ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала още преди първото гласуване, част от вносителите не се регистрираха
ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването на вота на недоверие към кабинета "Денков" заради "несправяне на Министерския съвет в областта на националната сигурност и отбраната“. В подкрепа на Министерския съвет гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха "против".

Георги Свиленски от БСП предложи прегласуването на вота на недоверие с призив към председателят на Народното събрание Росен Желязков да покани депутатите от ГЕРБ и ДПС. "Те подкрепят правителството, ако искат да се разграничат, трябва да гласуват в зала, а не с излизане от зала", каза той.

След кратка почивка, групите на ГЕРБ-СДС и ДПС така и не се върнаха в зала. От БСП поискаха прегласуването да се отложи за утре, след като ГЕРБ и ДПС не се върнаха. Председателят на парламента Росен Желязков обясни, че в парламента вече са в процедура и няма как да се отложи. При проверка на кворума, само 64 депутати се регистрираха. Той даде 10 минути почивка и след това ще направи отново проверка на кворума. "Вносителите за исканото недоверие не са в зала", заяви Желязков.

В крайна сметка депутатите се върнаха с около половин час. Едва 63 депутати се регистрираха от втория опит за кворум - предимно ПП-ДБ, а БСП, ИТН и "Възраждане" не се регистрираха, въпреки че бяха в залат. Така вносителите отново не се регистрираха и поради повторната липса на кворум, Желязков закри заседанието.

Припомняме, че вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Дебатите по втория вот на недоверие продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Гласуват вота на недоверие в 13.55 часа на 16 ноември

"Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави”, каза Кристиан Вигенин от БСП. "Купени са конграчулейшънси, но не е допринесено за бойната способност на армията”, каза от своя страна Николай Дренчев от „Възраждане”.

"Дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната”, каза от своя страна министърът на отбрната Тодор Тагарев.

Според Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ "отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива”.

ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание в зала, но изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента.