Над три часа продължиха парламентарните дебати в Народното събрание във връзка с втория вот на недоверие към кабинета за несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност", който е внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

И така, точно в 13:55 в четвъртък, 16 ноември, депутатите трябва да гласуват вота на недоверие. По правило, гласуването се провежда не по-малко от 24 часа след приключването на дебатите по мотивите за вота на недоверие. 

За България е далеч по-лошо, не ако правителството си отиде, а ако то остане. Това заяви Кристиан Вигенин от "БСП за България" при представянето на мотивите към внесения вот на недоверие към правителството. 

кабинет
БТА

Няма политика, в която да не може да бъде поискан вот на недоверие, добави Вигенин. Той се обърна към политическите сили, подкрепящи правителството, като ги призова утре да сложат край на агонията като подкрепят вота. 

В уводните думи към мотивите се посочва, че през последните години в световен мащаб нарастват политическата нестабилност, военните конфликти, тероризмът, нелегалната имиграция и свързаните с нея рискове, които рискове са значително засилени след началото на войната на Русия срещу Украйна, към днешна дата са допълнени от перспективата за нова война, която има потенциал да прерасне в регионален конфликт с трудно предсказуем обхват и последици. В мотивите се изтъква, че се създава обективно усещане, че решенията в сферата на сигурността и отбраната се взимат не на база реалните нужди, а отново в услуга на чужди икономически и политически интереси. Посочва се, че в тези условия българското правителство и мнозинството, което стои зад него, избраха линия на поведение и действия, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и припламващи конфликти, поставят страната и гражданите под нарастващи рискове за сигурността. 

БТА

През изминалите малко повече от 100 дни правителството се ангажира с предоставяне на значителни количества боеприпаси, уж с отпаднала необходимост, но водещо до рязко намаляване на боеспособността вследствие на изпразнените складове; лиши България от огромен брой бронетранспортьори, уж нефункционални; започна процес на разграждане на противовъздушната отбрана, като реши да предостави ракети от ЗРК С-ЗОО, уж негодни, но без да се уточнява техният брой, с което намалява способностите ни за защита на столицата София и ключови обекти от критичната инфраструктура, се посочва в мотивите, прочетени от Кристиан Вигенин. 

Посочва се, че в същото време българската авиация продължава да чака платените изцяло първи осем изтребителя F-16, вече плаща и за вторите осем F-16. Рязко се ускори процесът по закупуване на близо 200 бронетранспортьора от САЩ за милиарди, без това да е съобразено с най-големите рискове в днешно време – потенциални въздушни удари с ракети и дронове, които изискват инвестиции не само в сухопътните сили, а едновременно и в противовъздушната отбрана, заяви Вигенин. 

Закупуването на новите БТР „Страйкър", които вече са спрени от производство в САЩ, крие дълбоки логистични проблеми, които ще експлодират при бъдещ конфликт — недостиг на запасни части, елементи и агрегати, които не се произвеждат в България, недостиг на гуми за ходовата част на колесните БТР и на боеприпаси за въоръжението на бронираните машини, които също не се произвеждат в България, се посочва в мотивите на вносителите. 

Висят въпроси около договора за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. със съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката. Безконтролно се разпродават имоти с уж отпаднала необходимост, по неясни критерии и с предизвестени купувачи, се казва още в мотивите.
Това не са просто мотиви, това е хладна и безпристрастна оценка на действията на правителството, каза той. 

"Благодаря за възможността да представя принципите, които са предприети в областта на отбраната, но първо трябва да отбележа, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и изискват съответно комплексни решения", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев от своя страна. 

Тагарев: През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в една бяла книга за отбраната

Той отбеляза, че именно заради това е стартиран стратегически преглед на отбранителната политика по план. 

БТА

"Днес ще анализирам мотивите на вносителите на вота на недоверие, които са формулирани конкретно и разглеждат въпроси формулирани към отбранителната политика. Рискове и заплахи за националната сигурност, които предполагат военен отговор, ресурси за отбрана, отбранителни способности и съюзни роли и стратегии. По първия въпрос за рисковете и заплахите, искрени поздравления за вносителите на вота. Както правилно отбелязвате, Русия води война срещу Украйна, с нищо непредизвикана война за завоюване на територия и ресурси, ако Русия постигне целите си в тази война, България може да стане обект на, цитирам: Потенциални обекти на въздушни удари от ракети и дронове. Ако стъпим на тази нерадостна, но трезва констатация за сигурност, ние сме много близо до постигането на консенсус между Народното събрание, международното събрание и кабинета. Именно той създава изключителна основа за дефиниране на национална, а не партийна отбранителна политика", заяви Тагарев. 

Правото няма възтържествува, ако Русия остане във владение дори на един квадратен километър украинска територия и не понесе отговорност за причинените разрушения и извършените военни престъпления, каза министърът на отбраната.

Тагарев посочи, че помощта за Украйна е наш стратегически интерес. Защитавайки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана, каза Тагарев. 

Смята се, че към момента на започване на военната агресия българската общност в Украйна наброява около 230 хиляди души, отбеляза той. 

"Тодор Тагарев е абсолютно неподходящ за министър на отбраната". Това заяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна.

Нинова отговори и на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който посочи, че има политически сили, които са си служили с дезинформационна кампания, която е довела до отлив на курсанти.

БГНЕС

"Днес разбрах, че с едно изказване против войната в Украйна, за спиране на огъня и за търсене на мирни преговори за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, съм станала персонална причина за некомплекта в българската армия. Изказване направено през юни 2023г. за некомплект, който съществува от поне 15 години. Това звучи като виц и то е виц", посочи тя. 

Нинова: Тагарев е абсолютно неподходящ за министър на отбраната

Започнаха парламентарните дебати в Народното събрание във връзка с втория вот на недоверия към кабинета за несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност", който е внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

В зависимост от това кога ще е краят на разискванията ще бъде насрочено самото гласуване, а според правилника на Народното събрание, това трябва да бъде не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

Борислав Гуцанов от БСП  също разкритикува министърът на отбраната.

"Как можахте да проявите такова нахалство и как можахте да говорите по този начин, ако имате малко останала офицерска чест и достойнство, отдавна щяхте да напуснете кабинета и Народното събрание и така, както ви призовавахме идването ви да бъде само и единствено с вашата оставка. Вие сте срам за тази българската армия", каза той и допълни:

"Вместо да работите за мир и мирни преговори, вие правите всичко възможно България да върви с бързи стъпки към този военен конфликт. Това е правителство на националното предателство. Правителство на слугинажа и далаверите."

Депутатът от БПС подчерта, че складовете на страната са изпразнени. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обаче му репликира и заяви, че това не е така. 

"Ние сме страната с най-големите складове въоръжени с боеприпаси в Европа. Жалко е, че това не го знаете, защото такива са фактите. Да обновяват се боеприпаси, които са с изтекъл срок и са опасни за армията", каза той. 

Независимият депутат Радостин Василев се обърна към Тагарев със следните думи:

"Много е трудно за шест месеца политическо лице да натрупа толкова недоверие. Политическия израз към този път е вота на недоверие, а обществения ще го видите на следващите избори. Вие скрихте от българското общество какво ще дадем на Украйна. Смятате ли, че във финансовото състояние на държавата ние може да си позволим тези бойни машини „Страйкър". За да сте министър на отбраната трябва да защитавате интереса на България. Гражданите не разбират от вас и това правителство, че вие сте нищо повече от един командирован в България министър на Украйна".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков
заяви, че вярва, че въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизира едновременно. 

"Това е начинът да гарантираме мира в България и всички граждани да бъдат спокойни. Аз подкрепям стратегията на министър Тагарев. Вярвам, че популистко говорене, тънките сметки, спестяването на средствата са не само в ущърб на българската армия, а в ущърб на сигурността на българските граждани", каза Петков. 

Петков към депутатите: Популистко говорене и тънките сметки са в ущърб на сигурността на българските граждани

"В нашата риторика се говори, колко скъпа е модернизацията, но реално, колко точно струва здравето на българските мъже и жени в униформи, колко точно струва предотвратяването на хиляди жертви. Как ще се чувства всеки, който не подкрепи стратегията на сегашната модернизация, всеки един от вас ще бъде реално отговорен, ако тези трагедии се случат", каза още той. 

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов пък обяви, че министър Тагарев и лъжец и мястото му е в затвора. 

"В армията ви наричат Тагаренко, целият български народ ви нарича така, вие сте бивш, а може би и настоящ служител на Украйна. ДАНС трябва да се занимание с вас. Всичко, което от началото до края казахте, е една лъжа. Мястото ви е в затвора, Тагаренко“, каза той.

"Нито веднъж управляващата партия не намери за необходимо да представи стратегическа визия за промени в службите за сигурност, нито конкретни стъпки, с които смята да ги реализира. Това ме кара да си мисля, че или не знаят какво точно искат да променят, тоест към юридическата некомпетентност трябва да се прибави и пълна управленска немощ.". Това каза Тошко Йорданов, председател ПГ „Има такъв народ“, по време на разискванията за вота на недоверие в сферата на националната сигурност и отбраната на страната. 

Йорданов коментира, че всъщност силите, подкрепящи правителството, са някаква още „по-жалка сглобка“, в която си искат един на друг оставките. Преди около 15 минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналистите, че в петък Кирил Петков му се обадил и го заплашил, че ако ГЕРБ не изберат Терзиев за кмет на София, щели да развалят правителството, каза Йорданов. Той добави, че в една своя реплика председателят ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ги е нарекла „неможачи“. Хайде, колеги от ГЕРБ, ако са неможачи, вие тогава ставате глупаци, ако ги подкрепяте, заяви Йорданов. 

БТА


"Ако може някой тук, в тази зала, визирам министъра, да ме назначи в тази фирма при жена си, ще си мълча като будала, няма да кажа нито една дума. Искам да бъда корупционер, заедно с Тагарев и жена му", каза Йорданов във връзка с мотивите на вота, в които се посочва, че при договор за доставка на безпилотни летателни апарати за близо 11 млн. лв. има съмнение за участие на близки роднини на министър Тагарев във фирмата, спечелила поръчката. Министър Тагарев отговори, че това решение за въпросната фирма, в която изпълнителен директор е сътрудник на съпругата му, е взето месец преди той да стане министър. 

Внесеният вот на недоверие е за провал в политиката на националната сигурност – съществена част от ефективността на тази политика е работата на службите за сигурност "Военно разузнаване", ДАНС, НСО, ГДБОП, ДАТО и Комисията за противодействие на корупцията, посочи Йорданов. Слушах цялата публична реторика по темата - нужни са реформи в службите за сигурност, добави той.

Атанас Атанасов пък от своя страна определи вота за несъстоятелен.

"Левите и крайно десните не се разбраха, кога да го внесат и пропуснаха момента, в който могат да го използват. Именно за предизборна агитация", каза той.

Относно мотивите Атанасов каза, че е акцентирано върху хронични проблеми с, които правителството няма нищо общо. 

БТА/БГНЕС