/ БТА
"От искания вот на недоверие разбрахме четири неща днес. Първо, най-накрая, година и девет месеца след началото на войната "Възраждане", БСП и ИТН признаха в мотивите си към вота, че Русия води агресивна война срещу Украйна, която създава заплаха и за България. С други думи, ако Русия спре войната в Украйна ще изчезнат и опасностите за България. За това националната сигурност на България изисква всички партии без изключение да призоват Русия да спре войната."

Това заяви от трибуната на парламента премиерът Николай Денков. 

По думите му това е интересът на България. 

"Разбрахме също, че закупуването на съвременна военна техника, каквато българската армия не е получавала от над 30 години е повод за ожесточени критики. За щастие управляващите през последните години не се интересуваме от интриги като тази, а развиваме отбраната", подчерта той. 

Премиерът допълни, че са разбрали, че народните представители от "Възраждане" и техните лидери не се интересуват от съдбата на българите в окупираните от руската федерация територии в Украйна. 

"Кога господа от "Възраждане" ще се обърнете с призив към руското ръководство да опази българските общности", попита той и допълни:

азбрахме, че истината няма никакво значение в дебатите по вота. Единствено пропагандата лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията няма истински аргументи и използва лъжи. Този подход е най-вреден за националната сигурност. Призовавам всички народни представители да отхвърлят вота."

По-късно в кулоарите на парламента Денков коментира и темата с недоверието. Той заяви, че няма "особени притеснения" за самото гласуване, тъй като съдържанието на вота е "празно" и не очаква проблеми с гласуването.

По отношение на заседанието на Съвета по сигурност да се включат повече хора, включително председателите на парламентарните групи, поискали отпадане на дерогацията. "И аз искам дерогацията да падне, но като премиер първи приоритет е пазара на горива да е стабилен. С искането за отпадане на дерогацията за 3 дни се създават рискове", смята той.

По думите му финансовият министър да разговаря да се изчистят различията,  за да може да е приемлив и за ГЕРБ, тъй като правителството разчитат на тяхната подкрепа. Според Денков, подходът на Василев е по-различен за политиките, които трябва да се реализират. Това е едно разминаване в подхода и философията, заяви той.