През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в една бяла книга за отбраната. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

Припомняме, че днес парламентът събра кворум от 184-ма регистрирани депутати и започна работа, а първа точка е обсъждане на втория вот на недоверия към кабинета за несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност", внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Благодаря за възможността да представя принципите, които са предприети в областта на отбраната, но първо трябва да отбележа, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и изискват съответно комплексни решения", каза министърът. 

Той отбеляза, че именно заради това е стартиран стратегически преглед на отбранителната политика по план. 

"Днес ще анализирам мотивите на вносителите на вота на недоверие, които са формулирани конкретно и разглеждат въпроси формулирани към отбранителната политика. Рискове и заплахи за националната сигурност, които предполагат военен отговор, ресурси за отбрана, отбранителни способности и съюзни роли и стратегии. По първия въпрос за рисковете и заплахите, искрени поздравления за вносителите на вота. Както правилно отбелязвате, Русия води война срещу Украйна, с нищо непредизвикана война за завоюване на територия и ресурси, ако Русия постигне целите си в тази война, България може да стане обект на, цитирам: Потенциални обекти на въздушни удари от ракети и дронове. Ако стъпим на тази нерадостна, но трезва констатация за сигурност, ние сме много близо до постигането на консенсус между Народното събрание, международното събрание и кабинета. Именно той създава изключителна основа за дефиниране на национална, а не партийна отбранителна политика", заяви Тагарев. 

Започнаха дебатите за втория вот на недоверие срещу правителството

Във връзка с ресурсите за отбрана той отбеляза, че за текущата година е внесен бюджет, който надвишава дори планираното в Националния план за достигане в равнище за финансиране на отбраната от 2% от БПВ. 

"В съответствие с общите решение от срещата на върха на НАТО, този процент е като минимум. Това разбиране е отразено в макрорамката за следващите три години, като в някой от тях бюджетът за отбрана ще надвиши 2%", каза министърът. 

По думите му над 1/4 от този бюджет е предвиден за научни изследвания и инвестиции в отбраната. 

Той припомни, че кабинетът е увеличил заплатите с 10% през тази година. 

"Трето, тези ресурси трябва да се използват ефикасно за развитието на тези ресурси. За това е необходимо решенията в отбраната да се взимат по прозрачен начин", каза Тагарев. 

По отношение на нападките от страна на БСП за конфликт на интереси, Тагарев отговори така: "Управителят на фирма “Телесис”, част от консорциума български безпилотни летателни системи, е съдружник на съпругата ми макар и с минимален дял и фактически не участва в управлението на фирмата от поне 20 години. По-важното е, че аз, съпругата ми, нямаме никакъв интерес и никакво участие във фирмата “Телесис", поясни той.