Назрява бунт в армията срещу бонуси за офицери
Назрява бунт в армията срещу бонуси за офицери / снимка: БГНЕС, архив

Бунт зрее сред редници и сержанти срещу решението на военния министър Николай Ненчев да се дадат коледни бонуси само на офицерите в Българската армия. Ще бъдат раздадени общо 200 000 лева, като командирите сами ще преценяват на кой офицер да дадат допълнително по 250 лева.

Самият Ненчев ще даде бонуси на част от хората в политическия си кабинет и на десетина военни в Министерството на отбраната. „И ние като офицерите стоим по 24 часа на работа. Това е обидно", коментират войниците в социалните мрежи, пише "Труд".

Колко работодатели ще раздадат коледни бонуси

Министерството на отбраната е първата държавна институция, която реши да раздаде допълнително пари за Коледа. Само преди месец не беше сигурно дали бюджетът на министерството ще стигне за заплати за декември, но правителството актуализира с близо 60 млн. лева парите за отбрана. Голяма част от тях ще отидат за изплащане на обезщетения за пенсионираните военни.

Чиновниците от държавната администрация ще останат без каквито и да е коледни бонуси. От администрацията на Министерския съвет вече заявиха, че не се предвижда даване на никакви допълнителни възнаграждения.

От Министерството на външните работи също обясниха, че с голям зор са успели да се вмъкнат в бюджета и да осигурят заплати за декември. От президентството също казаха, че нямат възможност да зарадват служителите си.

Коледата невъзможна: Броим около 100 лева за коледната трапеза тази година

За разлика от държавния сектор всяка втора частна фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Спрямо миналата година обаче намалява значително броят на работодателите, които ще дадат бонуси.