Коледата невъзможна: Броим около 100 лева за коледната трапеза тази година
Коледата невъзможна: Броим около 100 лева за коледната трапеза тази година / снимка: БГНЕС, архив
Коледата невъзможна: Броим около 100 лева за коледната трапеза тази година
83234
Коледата невъзможна: Броим около 100 лева за коледната трапеза тази година
  • Коледата невъзможна: Броим около 100 лева за коледната трапеза тази година

Около една четвърт от българите няма да могат да отделят никакви пари или ще дадат максимум 20 лева, за да подготвят трапезата на Коледа. Това показва изследване на синдикалната академия към КТ "Подкрепа", озаглавено "Коледата невъзможна".

То е направено сред членове на синдиката от всичките 28 областни структури, които обхващат представители на различни браншове. Данните показват още, че един от всеки пет души ще вземе пари назаем, за да купи подаръци на своите близки.

Според изчисленията на КТ "Подкрепа" средната сметка за коледната трапеза през тази година излиза около 100 лева.

В същото време много от семействата у нас живеят с доход от 14 лева на човек дневно, което означава, че за да се осигурят нужните продукти за Бъдни вечер, те трябва да се лишат от други неща, обясни Валери Апостолов, член на синдикалната академия.

"Според нас те няма да имат възможност да направят тези 7 или 9 ястия, каквато е традицията. Коледа ще бъде невъзможна за голяма част от българите", посочи той.

Изследването показва още, че около 75% от българите ще посрещнат Нова година вкъщи, а над 40% от анкетираните смятат, че 2016 г. няма да доведе до съществена промяна в благосъстоянието им.