Наркозависими ще могат да се лекуват с нов медикамент
Наркозависими ще могат да се лекуват с нов медикамент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хероинозависимите у нас вече ще имат достъп до по-модерен метод за терапия. Това стана ясно днес, при представянето нововъведението в областта на лечението на хероинова зависимост. Новата терапия е възможна благодарение на  влизането в сила на наредба №2 на Министерството на здравеопазването за условията на лечение и реда за осъществяване на програми за лечение на лица, зависими от опиоиди от 20-ти юни тази година, която дава възможност у нас да се прилага медикамента бупренорфин, като алтернатива на метадона. Все още, не е изяснено колко ще струва терапията, тъй като доставчиците на медикамента не са предложили цена.

По закон хероинозависимите под 18 години у нас, нямат право да се подлагат на метадонова терапия. Новият метод обаче ще може да лекува пристрастените към хероина още от 16-годишна възраст. У нас, пристрастените към хероина представляват 98 на 100 от всички зависими, които се подлагат на лечение.

Терапията с бупренорфин е по-предпочитана в по-голямата част от Европа и Америка. Предимствата са, че действа по-бързо от метадона и е значително по-щадяща организма на зависимия. За момента обаче няма яснота как ще се регулира процеса на прилагане на терапията у нас, колко ще плаща пациента и колко държавата, обясни д-р Александър Канчелов, президент на Българската асоциация за метадоново лечение.

„Нашите пациенти са най-неоправданите на тази земя. Дори когато са здравноосигурени, а повечето от тях са, те не получават нищо. Здравната каса отказа да лекува пациентите, които са в добро състояние. Аз не мога да отговоря кой ще финансира, защото до момента спасението на давещите се е оставено в техните ръце”, посочи той.

По думите на президента на Световната федерация за лечение от опиатна зависимост проф. Ирко Маремани, страната ни се справя с проблема с хероиновата зависимост по-успешно от преди години. „Наистина смятам, че ситуацията в България по отношение на хероиновата зависимост, е възможно най-добрата, но проблемът идва от там, че се оказва по-лесно метадонът да се продава на улицата, без регулация от държавата. И по-скоро медицинска регулация, не политическа”, изтъкна той.

В момента в страната има 32 лицензирани програми, предлагащи лечение на хероинозависими. Министерството на здравеопазването е дало срок до края на годината, програмите да бъдат прелицензирани, като специалистите очакват две трети от тях да не отговарят на новите условия.