нап сграда
нап сграда / БГНЕС
На страницата на НАП в Интернет е публикуван наръчник по задължително социално и здравно осигуряване и гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя 2020 г. Това съобщи пресцентърът на Националната агенция за приходите. Можете да го откриете тук.

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък, на данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби, напомнят от НАП.

Удължиха срока за деклариране и плащане на корпоративен данък

До момента са подадени над 200 000 декларации за облагане с корпоративен данък, всичките - по електронен път.

През 2020 г. задължените по ЗКПО лица правят авансови вноски на базата на прогнозната данъчна печалба за тази година. Ако дружеството вече е подало годишната си данъчна декларация за 2019 г., може да направи корекция в размера на авансовите вноски до 15 април. Ако годишната декларация не е подадена до 15 април, тя трябва да се подаде до тази дата, като се попълни само частта от нея, в която се декларират авансовите вноски за 2020 г.

НАП обясни как ще плащаме данъци и осигуровки в извънредно положение

Лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, също декларират приходите и разходите си за 2019 г. до 30 юни, като авансовите вноски за 2020 г. се правят по начина, описан за задължените по ЗКПО лица, само че за тях срокът е 30 април 2020 г. Когато тези лица са придобили и други доходи като физически лица (например доход от наем или хонорар) срокът за декларирането на тези доходи е до 30 април.

Декларирането на доходите, които се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа и окончателен данък за доходи от чужбина от физическите лица, трябва да стане до края на април, същият е и срокът за внасяне на тези данъци, напомнят от НАП.

НАП съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/.