/ iStock
Срещата на върха на НАТО във Вилнюс е огромен успех за България, за нашите съюзници в НАТО и за сигурността на всички. Това написаха от Министерството на външните работи (МВнР) във Facebook. 

С особено удоволствие представихме някои от българите, участващи в ключовата работа на НАТО, и благодарим на нашите колеги, българската делегация в НАТО, Хелзинкския център за върхови постижения и Института GATE, пишат още от ведомството и допълват, че всички те са невероятни примери за това как „България е НАТО“. 

По време на срещата съюзниците се обединиха около засилването на възпирането и отбраната и нови регионални планове; силен пакет с подкрепа за Украйна; минимум 2 % от БВП за инвестиции в отбрана и в изграждането на способности; приветствие на Швеция, която скоро ще стане 32 член на Алианса, пишат още от МВнР. 



Лидерите на тридесетте и една държави членки на НАТО се срещнаха във Вилнюс на 11 и 12 юли, за да обсъдят широк спектър от теми - от разногласията по отношение на кандидатурата за членство на Украйна през присъединяването на Швеция до увеличаването на запасите от боеприпаси и преразглеждането на отбранителните планове за източния фланг.

Българската делегация ръководи министър-председателят акад. Николай Денков. В нея участваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.