Може да ползват ОП „Човешки ресурси” за допълнителни евростипендии
Може да ползват ОП „Човешки ресурси” за допълнителни евростипендии / netinfo

Цялото ръководство на Министерство на земеделието и на Разплащателната агенция е достатъчно подготвено да направи всичко необходимо, за да минат успешно проверките по програма САПАРД, които започват другата седмица. Това каза премиерът Сергей Станишев, след като се срещна с Националното представителство на студентските съвети в Университета за архитектура, строителство и градоустройство.

Правителството е заделило 50 милиона лева за стартиране на програма за модернизация на студентските общежития. Това каза още премиерът Сергей Станишев след среща с Националното представителство на студентските съвети в Университета за архитектура, строителство и градоустройство. Станишев допълни, че тези средства са пет пъти повече от заделените за миналата година.

Министър-председателят Сергей Станишев е обсъдил с представители на студентските съвети и намерението на правителството за използване на Оперативна програма „Човешки ресурси” за допълнителни евростипендии.

На срещата са одобрени и варианти за увеличаване на заплащането на докторантите от 250 на 450 лв. от 1 юли тази година, като това предложение ще мине следващия четвъртък на заседанието на кабинета. Това е важно за младите български учени, които искат да се развиват, да направим България модерна икономика, каза премиерът.

Според Сергей Станишев студентите са доволни от Закона за студентското кредитиране. Този закон повече от десет години се дискутира в публичното пространство. Сега вече е внесен като законопроект от правителството, одобрен. Той впрочем е консултиран много активно с националното представителство на студентските съвети, може да се каже, че те са съавтори, каза още министър-председателят.

Премиерът отказа да коментира дали очаква на страната ни да бъдат наложени финансови санкции от страна на Европейската комисия заради несправянето с корупцията.