Момчета от преходно жилище в Исперих се жалваха от социален работник, обидил ги
Момчета от преходно жилище в Исперих се жалваха от социален работник, обидил ги / Sofia Photo Agency, архив

Проверка на сигнали за насилие над две момчета, настанени в преходно жилище в комплекса за социални услуги за деца и семейства "Лудогорие" в Исперих са извършили експерти от Държавната агенция за закрила на детето.

Жалбите за вербални обиди са получени на Националната линия за деца, уточняват от държавната институция.

"От събраните факти и обстоятелства в хода на проверката не може категорично да се установи до каква степен възпитателят е нагрубил децата, но предвид повторяемостта на сигналите срещу него за нарушени права на деца, както и конкретиката в разказите на децата, се допуска, че данните в сигнала са действителни", твърдят проверяващите.

На управителя на Комплекс "Лудогорие" е дадена препоръка да потърси дисциплинарна отговорност от посочения в сигнала служител, които е използвал методи на възпитание, нарушаващи достойнството на децата, както и поради наличие на данни за упражнено физическо насилие, които са довели до нарушаване на правата на децата, съгласно Кодекса на труда.

Докато е текла проверката, в продължение на повече от 10 дни социалният работник, срещу който са били сигналите, е бил временно отстранен от работа, уточни за Дарик управителят на комплекса Снежана Йорданова. След това с дисциплинарна санкция от година е върнат на работа, но вече е ментор на други деца, а с жалбоподателите работи негов колега.

Според Йорданова социалният работник бил по-строг и е повишил тон. Момчетата, подали сигналите, всъщност били близо 20-годишни, но още незавършили училище и по тази причина живеели в преходното жилище. Тя обясни, че повод за скандала им със социалния работник бил вечерния час от 21.30 ч., след който те трябвало да са в жилището, а те негодували срещу това правило.

В съобщението, публикувано на сайта на Агенцията за закрила на детето, има данни и за физическо насилие, обявява се, че е служителят "е използвал методи на възпитание, нарушаващи достойнството на децата, както и поради наличие на данни за упражнено физическо насилие, които са довели до нарушаване на правата на децата".

Йорданова обаче отрече информацията за физическо насилие, обявявайки категорично, че в комплекса е спокойно, и децата, които го обитават, се готвят за лагер, включително деветте момчета от преходното жилище.

Новини от Разград