/ БГНЕС, архив
Промяната в оперативната обстановка и процесите налагат да се създадат Антитерористични центрове. Така вътрешният министър Младен Маринов коментира пред медиите думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че се подготвя проект за създаване на такива центрове у нас по американски модел.

По думите на Маринов това се прави, за да се концентрира и да се обработва информацията, така че най-бързо да се стига до нея и действията, които се предприемат да са координирани между всички институции.

Експерт: Вербуването на деца от Ислямска държава през интернет е само първата фаза

Министърът на вътрешните работи откри изложба "140 години МВР и 25 години Международна полицейска асоциация - секция България" в Музея на МВР. В експозицията са представени униформи, снимков и документален материал, хладно и огнестрелно оръжие, вещи, наградна система и плакети, свързани с историята на Министерството на вътрешните работи и Международната полицейска асоциация.

По време на откриването на изложбата бяха валидирани юбилейни пощенски филателни издания.

За случая със задържания в Пловдив ученик във връзка с тероризъм министър Маринов коментира, че като криминален случаят е ясен, но е много по-сериозен въпросът по отношение на детето. Според него то не трябва да влиза в обществения фокус.

Какво откриха в помещенията, ползвани от ученика, задържан за тероризъм у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Маринов посочи още, че Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/ работи добре и е в пълна бойна готовност, което се доказва от действията им на терен. Той допълни, че все още не е приет законопроектът, с който СОБТ ще се влее в ГД "Жандармерия".

За катастрофата в тунел "Витиня" от почивните дни министърът коментира, че МВР веднага се е свързало с АПИ, за да се увеличи вентилацията в тунела. Като допълни, че в рамките на 30 минути колите вътре са били обърнати и изведени. Той обясни, че задръстванията са се получили, заради ремонт на обходния път.

Двама души пострадаха при катастрофа в тунел „Витиня“

Вътрешният министър посочи още, че предстои МС да приеме предложение за създаване на Национален координационен център по пътна безопасност. Той трябва да работи 24/7 и да включва служители от всички институции с ангажимент към пътната безопасност. По думите му тогава реакцията и координацията при необходимост ще бъде още по-бърза.
БТА