Митнически служител се оплака, че бил уволнен заради проверка на Мишо Бирата
Митнически служител се оплака, че бил уволнен заради проверка на Мишо Бирата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Митнически служител се оплака, че бил уволнен заради проверка на Мишо Бирата
70646
Митнически служител се оплака, че бил уволнен заради проверка на Мишо Бирата
  • Митнически служител се оплака, че бил уволнен заради проверка на Мишо Бирата

При проверката на бирената фабрика на покойния вече бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата, са били установени множество нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове. Това разказа във временната комисия, която разследва случая, експертът от Агенция „Митници" Иван Манев, който е ръководил проверката.

По думите му малко след действията им, той е бил неправомерно уволнен и обвини тогавашният премиер Бойко Борисов и ексшефът на Митници Ваньо Танов за това.

Пред депутатите уволненият служител на Агенция „Митници" разказа, че при проверката бирената фабрика е изглеждала като „разграден двор" -липсвали са заграждения, измервателни уреди, дневници за складови наличности и различни задължителни документи.

„Намерихме и рецептурник, в който подробно беше описано как да се произведе етилов алкохол от стара бира", уточни Манев.

При проверката е намерена и тетрадка, в която е записано и по дати количеството произведено спирт, която е предал по процедура в надзорното митническо управление в Лом. Манев разказа, че малко след това е бил уволнен от агенция Митници.

„След като написах тази докладна на малко по-късен етап, няколко пъти директорът на моята дирекция ми каза, че ще бъда уволнен, тъй като съм ударил хора на генерала - не на Ваньо Танов, а на друг генерал", допълни той.

Депутатите решиха на следващото заседание на комисията да поканят бившият директор на агенция Митници Ваньо Танов за изслушване.