Местан: Променят Изборния кодекс заради новата ми партия
Местан: Променят Изборния кодекс заради новата ми партия / БГНЕС архив

„Днешният Велики четвъртък е най-грозният ден в 26-годишната история на демократична България" - с тези думи председателят на ПП ДОСТ Лютви Местан се обърна към българския парламент по повод на дебатите за Изборния кодекс и по-конкретно - на частта за отнемане правото на глас на българските граждани в чужбина, които ще могат да упражняват своя вот само в консулствата и посолствата.

Лютви Местан вярва в успеха на ДОСТ в следващия парламент

„Демократичният български парламент днес става заложник на едно откровено фашистко престъпление и всички съучастници в това престъпление ще бъдат проявени, защото това е нарушение на Конституцията и на редица международни договори, в това число и на международния Пакт за гражданските и политическите права, с който България се е задължила, нарушение на принципа за всеобщото равно избирателно право", заяви от парламентарната трибуна Местан.

Местан за ДПС: Назад и надолу не гледам

Председателят на ПП ДОСТ за пореден път заяви, че с това решение се дискриминират огромен брой български граждани, които живеят в Канада, САЩ, Турция и други държави, които не са членки на ЕС.

„Съвременната българска демокрация, съвременният български парламент е заклещен от фашизма", заяви Местан и подчерта, че отговорност за последствията, след приемането на този скандален текст от Изборния кодекс, освен лидерите на парламентарните групи, трябва да понесе и министър-председателят Бойко Борисов.

„Целият този зор е заради новата политическа сила ДОСТ. Това, по думите му, се вижда и от официалния стенографски протокол от заседанието с премиера Борисов", подчерта Лютви Местан. Той още веднъж заяви, че новата политическа сила ПП ДОСТ е „лоша новина за крайните националисти" и „много добра новина за натовска и европейска България".