Медиците завеждат жалби срещу Либия в Комисията по човешките права към ООН
Медиците завеждат жалби срещу Либия в Комисията по човешките права към ООН / cнимкa: Sofia Photo Agency

До няколко дни всички български медици, които преди година бяха освободени от Либия, ще заведат жалби срещу Джамахирията в Комисията по човешките права към ООН. Това заяви палестинския лекар Ашраф Ал Хаджудж минути след като приключи срещата на медиците в МС. В сградата на "Дондуков" 1 те бяха приети не от премиера Сергей Станишев, а от началника на неговия кабинет Филип Боков. По време на разговора медиците са били уверени, че до септември НС ще приеме специалния законопроект, който урежда здравните им осигуровки и трудовия им стаж за годините, прекарани в либийските затвори.

Жалбата на медиците срещу Либия ще бъда заведена от холандската адвокатка на Ашлаф Ал Хаджудж. Българинът от палестински произход заяви, че очаква от ЕС и САЩ да подкрепят тяхната жалба. „Искаме правата си, невинността си, компенсацията си!”, каза Ашраф. Засега, обаче, размера на исканите от тях компенсаци остава в рамките на шегата. „Ще поискаме милиарди!”, уточни Ашраф Ал Хаджудж.

На излизане от МС Здравко Георгиев и Кристияна Вълчева не скриха, че са недоволни и разочаровани от отговора, че до този момент българската държава е направила всичко за тях. „Не харесвам този отговор. Аз вярвам само на себе си!”, каза д-р Георгиев. Кристияна Вълчева заяви, че оттук нататък ще се бори сама, колкото може и колкото има сили. „Казвам на всички българи да се спасяват сами и да работят, защото Цар - далеко, Бог - високо”, обясни бившата медицинска сестра.

На въпроса на Дарик дали идването им в МС е имало смисъл, Здравко и Кристияна отговориха, че архитектурата на "Дондуков" 1 е много по-хубава от тази на президентството.