Снимка от миналогодишните протести срещу Валери Симеонов, тогава вицепремиер, заради обидно изказване срещу майките на децата с увреждания
Снимка от миналогодишните протести срещу Валери Симеонов, тогава вицепремиер, заради обидно изказване срещу майките на децата с увреждания / БГНЕС
Майки от инициативата "Системата ни убива" и граждани се събраха пред парламента. Поводът е назначението на Валери Симеонов на поста заместник-председател на Народното събрание, което стана факт в сряда. Инициативата цели да напомни на народните представители за случилото се преди една година. В тази връзка събралите се пред парламента носиха транспаранти "Забравихте ли майките"?

Преди година Валери Симеонов, в качеството си на вицепремиер, обиди в свое медийно изказване майките на деца с увреждания. След близо едномесечен протест пред Министерски съвет, Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер.

Симеонов за недоволните от новия му пост в парламента: Всеки има право на протест

Аделина Банакиева, част от събралите се около 20 души каза, че това не е протест, а "спонтанна реакция" срещу назначението на Симеонов. "Ние сме част от протестиращите майки и гражданската инициатива "Системата ни убива" и 26 дни седяхме на площада, за да подаде този човек оставка като вицепремиер. Изведнъж сега три дни след годишнината от това събитие, се оказва, че те ни го навират наново. Затова дойдохме да напомним за себе си", посочи тя, предава БТА.

В кулоарите на парламента пред журналисти Валери Симеонов заяви, че случаят тогава е приключен с неговата оставка.

Протест срещу Валери Симеонов, след като го избраха за зам.-шеф на парламента


"Мисля, че моето поведение беше достойно, за да не нося негативи на правителството - аз си подадох оставката. Случаят е приключил", каза Симеонов. Той коментира, че е забравена ролята му при приемането на пакета от законодателни промени за социалната реформа за хората с увреждания.

"Много бързо беше забравено, че в подготовката на тези всички закони бях доста активен фактор", коментира Симеонов. "Аз имам принос в подготовката на тези закони, било е необходимо, подадох си оставката - мисля че постъпих достойно", каза още той.

Относно вчерашните протести на граждани, Симеонов каза, че от това, което е видял, става ясно, че това са набързо организирани хора, които дори не знаели името му.
 
БТА