/ БГНЕС
Сериозната суша през този есенно-зимен период ще доведе до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, категорични са зърнопроизводители и агрономи.

Във великотърновска област сухата почва забавя с месеци растежа на пшеницата и ечемика. Липсата на снежна покривка излага посевите директно на нощните минусови температури, което нанася допълнително поражения върху реколтата.

Учени: Климатичните промени обричат зърнопроизводството

Земеделската фирма, която ръководи Андрей Андреев, обработва 10 хиляди декара земя, от които 3 600 са засети с пшеница. Сеитбата приключила в средата на октомври. Растенията изостават заради липсата на влага и нивите в момента изглеждат така, както би трябвало да изглеждат през ноември, предава БНТ.

"Състоянието на есенните култури - пшеница, ечемик и рапица е незадоволително. Дългото засушаване, което започна от лятото на 2019 г. и продължи до края на есента, не позволи на самите култури, на самата пшеница - доста зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха,  забелязва се един по-рядък посев", каза Андреев.

"За съжаление, след като засяхме, около 40-50 дена нямаше никакъв дъжд. Нормално е след сеитба да има поне едно 30-40 л/кв.м, за да поникнат нормално посевите", обяснява агрономът Ангел Панев.

Скачат световните цени на хранителните продукти

За миналата стопанска година земеделските стопани казват, че е била много добра. Тогава са отчели среден добив на пшеница от декар 700 кг.

Зърнопроизводителите смятат, че не е изключено ниските добиви да се отразят на цената на хляба и казват, че ако в близките седмици започне да вали, реколтата може да бъде спасена.
БНТ