Личните лекари: Ако фиксират таксата за преглед, да няма пациенти, освободени от нея
Личните лекари: Ако фиксират таксата за преглед, да няма пациенти, освободени от нея / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Киров за таксата при лекар: Не мисля, че българите струват 20 ст.
52945
Д-р Киров за таксата при лекар: Не мисля, че българите струват 20 ст.
Д-р Любомир Киров с предложение за таксата при посещение на лекар
  • Д-р Киров за таксата при лекар: Не мисля, че българите струват 20 ст.
  • Д-р Любомир Киров с предложение за таксата при посещение на лекар

Ако здравният министър внесе законови промени, с които да фиксира таксата за посещение при личен лекар, то нека да няма пациенти, освободени от потребителска такса. Това предложение до министъра направи в ефира на Дарик председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. По думите му около половината от пациентите, които посещават семейните си лекари, са освободени от потребителска такса.

Още в края на миналата година сдружението на семейните лекари се обяви срещу решение на властта за отвързването на размера на потребителската такса на пациентите от размера на минималната работна заплата. Заради пропуск в законодателството обаче това решение на ГЕРБ така и не влезе в сила от 1 май, когато минималната заплата стана 290 лева. Така че, до приемането на законови промени, които здравният министър обяви, че ще внесе след седмица в правителството, таксата за посещение при джипи ще бъде 2,90 лева.

„Гилдията не може да падне на нивото на 20 стотинки - моите колеги в огромната си част са хора с интелект и морал", коментира д-р Любомир Киров на въпрос дали фиксирането на таксата, което ще намали практически доходите на личните лекари, ще ги накара да протестират.

Лекарите нямало да изпаднат в дребнавост за 20 стотинки

„Колегите ми не могат да изпаднат в такава дребнавост - 20 стотинки не е нашето верую. Тук говорим за принципно неправилен начин на поведение и разсъждение, за инфантилен популизъм на чужд гръб", заяви шефът на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. И допълни, че действията на властта били „някакви хаотични движения".

Д-р Любомир Киров излезе с предложение до здравния министър Десислава Атанасова. „Като внася евентуални промени в закона, ако реши да ги внася, защото според мен трябва добре да се обмисли това действие, но ако реши да го прави, нека член 37 от Закона за здравното осигуряване да звучи така, че „няма освободени от потребителска такса" и всички са длъжни да я плащат", обясни д-р Киров.

По думите му към този текст трябва да има допълнителна алинея, според която за хората, за които една или друга институция и ведомство вземат решение, че те са освободени от такса, то същото това ведомство да осигури заплащането към съответните лекари.

Според законодателството ни от заплащане на потребителска такса се освобождават лица със заболявания, определени по списък, както и малолетни, непълнолетни и неработещи членове на семейството, военнослужещи на наборна военна служба. Сред освободените от такса са още ветерани от войните, военноинвалиди, лица без доходи, настанени в домове за деца и юноши и в домове за социални грижи.

Лекарите питат по какви критерии ще се определя таксата

Отвързването на размера на потребителската такса за посещение при личен лекар или специалист от минималната работна заплата поставя въпроса по какви критерии ще се определя вече таксата, коментира още пред Дарик д-р Любомир Киров. „Някой поглежда в тавана и казва толкова ще бъде - говорим, че трябва да има свобода на пазара. След като таксата бъде отвързана от минималната заплата, тя трябва да бъде свободно определяна - 2, 5, 10 лева, който колкото реши - това по-добре ли би било? Не!", коментира още той.

Според него базата на минималната работна заплата е все пак един ясен регламент. „От 2001 година досега тази такса е нараствала постепенно с 20 или 30 стотинки през една или две години в зависимост от ръста на минималната работна заплата, която през 2001 година е била 100 лева", допълни председателят на сдружението на личните лекари.

„Виждате, че за близо 12 години разликата не е огромна - друг е въпросът обаче доколко тези 20 стотинки ще подобрят социално-икономическото състояние на българите", коментира още д-р Любомир Киров.

Близо 300 000 лева ще бъдат реално взети от джипитата

Макар и минимални тези средства реално ще бъдат взети от лекарите и от нашите сътрудници, посочи още д-р Киров по повод намерението таксата да остане 2,70 лв. въпреки повишението на минималната заплата. Той изчисли, че като се има предвид огромния брой освободени от потребителска такса и средния брой на прегледи годишно, става въпрос за около 300 000 лева за една година, които няма да постъпят при личните лекари.

Това е сума на фона на 1,5 млрд. лева, които бяха национализирани и прехвърлени от бюджета на Здравната каса в държавния бюджет /бел. ред. във фискалния резерв/, подчерта Любомир Киров. Като допълни, че тази сума е на фона и на факта, че близо 2 милиона българи не си плащат здравноосигурителните вноски и от това в НЗОК не постъпват около 500 млн. лева средно на година.

„Не мисля, че българските граждани са толкова евтини, че да струват 20 стотинки и това отношение като мярка е обидно. На мен дори ми е неудобно да коментирам този въпрос!", каза още председателят на сдружението.