/ БГНЕС
След интензивната гореща вълна, простираща се от няколко дни над Европа, днес на континента се наблюдава леко понижение на температурите, въпреки че живакът продължава да показва около 45 градуса в Португалия, съобщиха световните агенции. Температурите в Португалия започнаха да се понижават от почти рекордните нива, но в южната част на страната бушува горски пожар, с който се борят 800 пожарникари и 12 летателни машини.

Температурен рекорд в Лисабон - 44 градуса
 
Горещата вълна донесе суша и пожари в Европа от Гърция, където през юли загинаха 91 души, до Швеция. В части от Португалия температурите се покачиха до близо 47 градуса по Целзий в четвъртък и вчера, малко под рекорда в страната от 47,3 градуса и този в Европа от 48 градуса, регистриран в Атина през 1977 г.
 
Пожарът, който избухна в петък в планинската верига Моншики, продължава днес да напредва по два фронта. При друг горски пожар на около 200 км от Лисабон пострадаха шестима души, двама от които са в тежко състояние. Огнеборци от Португалия и Испания работиха днес заедно по овладяването на пожар по границата между двете страни.

Код „червено“: Жега в Испания и Португалия (СНИМКИ)

Горещини Европа
БГНЕС

Пламъци погълнаха дървета и храсти близо до Бадахос, в югозападната част на Испания. Пожарът бе стабилизиран тази сутрин, но още не е под контрол, съобщиха в Туитър испанските служби за извънредни ситуации.
 
Най-гореща в Испания днес е южна област Естремадура с температури до 42 градуса, при близо 44 градуса, измерени в Кордоба вчера.

Рекордно гореща вълна обхвана Европа (СНИМКИ)
 
Горещините във Франция се очаква да продължат до четвъртък, като пикът им ще бъде във вторник. Четири ядрени реактора временно са преустановили работа заради жегата.
Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен каза, че само 4 процента от случаите в спешните болнични отделения се отнасят до хора, пострадали от горещините. "Мисля, че нашето общество започва да се адаптира към горещата вълна", коментира Бюзен.
БТА