/ Thinkstockphotos
Лекарската гилдия е чувствителна към създаване на усещане за колективна вина, заявяват от съсловната организация
Българският лекарски съюз (БЛС) се противопоставя на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Това обявиха от съсловната организация по случая с починала родилка в УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен.
 
"Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари", заявяват още от БЛС в позицията си, разпратена до медиите.
 
30 юли: Родилка почина след планирано секцио, бебето й е в кома

В писмото си от организацията изказват своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка.
 
"Лекарската гилдия е особено чувствителна към създаване на усещане за колективна вина. Дори и да са налице виновно извършени действия, не бива да забравяме, че вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие", изтъкват още от Съюза.
 
Проверяват причините, довели до смъртта на родилка в Плевен

"Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого", отбелязват в позицията си лекарите.
 
Българският лекарски съюз заявява своята категорична готовност да съдейства по всички възможни начини на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) и Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Плевен, органите, които са заети с проверките по случая, така че казусът да бъде своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена.
 
Близките на починалата родилка проговориха за трагедията

От ръководството на съсловната организация поясняват, че вярват, че "обществото ще успее да осъзнае, че лекарската професия е призвание и всички ангажирани с нея, се водят от принципа "Primum non nocere" (от лат. "На първо място: не вреди").  
 
При доказан от компетентните органи пропуск от страна на медицинския екип на УМБАЛ „Георги Странски“-Плевен, Лекарският съюз своевременно ще предприеме позволените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина действия.