Екип на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка. Това каза пред журналисти в СБАЛАГ "Майчин дом" зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че екип на Районната здравна инспекция в Плевен също е ангажиран със случая. 39-годишната жена е починала на 26 юли при планирано секцио. В момента в Неонатологията на болницата се води борба за живота на бебето, каза Пенков, цитиран от БТА.

Родилка почина след планирано секцио, бебето й е в кома

Окончателен резултат по случая ще има след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза, посочи зам.-министърът. "Това, което знаем, е, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление водят до летален изход. Съболезнования на близките", каза Пенков.

Той припомни, че оценката преди планираната операция е била, че жената е здрава. Дали е сърдечен проблем или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми, каза той.

През цялото време с родилката е имало медицински екип, подчерта Пенков. По думите му лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен, с много години стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението, каза той.

Попитан за мнението му за идеята на БСП болниците да не са търговски дружества, Пенков коментира: "Чух, че се предлага холдинг. Ние имаме исторически опит с един холдинг в София. Създадохме го, ръкопляскахме, развихме го и после го вкарахме в един фалит. Ако искате, пак да пробваме".

Близките на починалата родилка проговориха за трагедията

Бойко Пенков
БГНЕС

Пенков присъства на откриването на първа по рода си в България лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода в СБАЛАГ "Майчин дом". Новата лаборатория ще работи в обновения медицински център към болницата. Ръководителят на лабораторията проф. Алексей Савов заяви, че досега пробите на бременните, които са имали нужда от допълнителни изследвания, са били изпращани в чужбина. С новата лаборатория разходите ще намалеят, а и значително ще се спестят тревогите и възможните усложнения за жените, посочи той. Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ - офис хистероскопия, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата и др.
БТА