/ ThinkStock/Getty Images

"Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, проблемът се появява по време на въвеждане в анестезия". Това стана ясно от думите на зам. здравния министър Бойко Пенков, цитиран от "Фокус", относно случая с починалата 39-годишна родилка в Плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски.

"Медицински одит" проверява случая с починалата родилка в Плевен

„Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза. Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия.

Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които, за съжаление, не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", заяви зам.-министърът. Пенков поясни, че екип Медицински одит е на място в болницата, където се извършва проверка.

Родилка почина след планирано секцио, бебето й е в кома

Очакваме и техните предварителни доклади, с които ще ви запознаем. Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми. През цялото време е имало медицински екип с нея.

Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в „Неонатология“ се води борба за спасяването на неговия живот", обясни още той.

Близките на починалата родилка проговориха за трагедията

Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за смъртта на 39-годишната жена, която издъхна при планирано секцио в плевенската университетска болница на 26 юли. Окръжният прокурор Ваня Савова каза пред БНТ, че ще бъде назначена експертиза, която ще се извърши от лекари от други населени места. Предстоят още разпити и проверка на медицинската документация по случая.