/ БГНЕС
Тази неделя гласуването с опцията „Не подкрепям никого” няма да влияе на резултата. Това обясни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.
 
Причината е, че спечелилият най-много гласове кандидат печели изборите, за разлика от първия тур. Тогава този вот имаше значение, защото печеливш бе кандидатът, събрал повече от 50% от гласовете, обясни Андреев.

Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18,26%, съобщи още говорителят на ЦИК. От имащите право на глас 3 996 304 във втория тур това прави 729 924 избиратели отишли да гласуват. Най-висока избирателна активност към този час е била отчетена в Георги Дамяново - 96,79%, а най-малко гласоподаватели са отишли до урните отново и на втория тур в градовете Варна (10,05%) и Пловдив (10,06%).

От началото на изборния ден до този час в Централната избирателна комисия са подадени и се разглеждат 70 жалби и сигнали. Част от тях са за работата на СИК и нарушенията на избирателните права - общо 45. В днешния ден са постъпили 24 сигнала, свързани с предизборна агитация в деня на изборите и два сигнала за купуване на гласове, които са препратени към Районната прокуратура и органите на МВР за извършване на проверки.