Кунева: РБ е избраната политическа сила, на другите две беше връчен мандат по закон
Кунева: РБ е избраната политическа сила, на другите две беше връчен мандат по закон / DarikNews.bg, архив
Кунева: РБ е избраната политическа сила, на другите две беше връчен мандат по закон
91693
Кунева: РБ е избраната политическа сила, на другите две беше връчен мандат по закон
  • Кунева: РБ е избраната политическа сила, на другите две беше връчен мандат по закон

Първите две политически партии, на които президента Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство са по закон, но на Реформаторския блок държавния глава даде знак, че избира блока. Това коментира вицепремиерът и лидер на Движение България на гражданите Меглена Кунева. По думите и трябва да се преодолее практиката политическите сили у нас да не си говорят помежду си. Кунева обаче заяви, че това, че не всички депутати са присъствали вчера на заседание на Правна комисия, където се е гледал Антикорупционния закон, не е добър сигнал.

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет

По думите на Меглена Кунева президента Росен Плевнелиев показва силна и настойчива воля по време на политическата криза.

"Останалите две политически сили, на които беше връчен мандат по конституция, го върнаха в същия ден. Към РБ президентът даде знак, че избира Реформаторския блок. Първите две политически сили са просто по закон. РБ е избраната политическа сила. Да, това беше едно трудно решение дали да се направи опит,всички виждаме какви са трудностите, или да направим това, което направиха останалите две политически сили. Спазваме конституцията", заяви Кунева.

Цветанов пресметна: 20% шансове за кабинет с мандата на Реформаторите

Според Кунева политическите партии трябва да се научат да водят диалог помежду си.

"Не мога да ви кажа какво би станало. Мога да ви кажа обаче едно: за мен сигналът вчера, с това, че не присъстваха всички депутати от Правна комисия, когато се гледа най-важния политически закон на страната - Антикорупционния, беше много лош сигнал. Това меко казано ме разочарова. За мен Народното събрание, то не е в оставка нали така, трябва да докаже своята полезност. Шест месеца този закон стоя и всеки можеше да направи предложение. Който е искал, е направил. И няма развитие. Дори не присъстваха всички депутати вчера. Трябва да гледаме сериозно на държавата си".

Росен Плевнелиев: Корупцията функционира като данък за обществени услуги

България, а не Естония ще направи по време на председателството на Съвета на Европейския съюз преглед на дигиталния пазар и това ще бъде короната на нашето председателство, съобщи още Меглена Кунева.