КСНС за старите боеприпаси ще заседава на 17 юли
КСНС за старите боеприпаси ще заседава на 17 юли / Sofia Photo Agency
Консултативният съвет по национална сигурност при президента, на който ще бъдат обсъждани част от програмата за унищожаване на стари боеприпаси и предприетите мерки, се очаква да се проведе на 17 юли. Това каза в предаването "Денят" на Дарик радио Ангел Найденов, председател на парламентарната комисия по отбрана и ПГ на БСП. Разчитаме до края на годината да бъдат унищожени 50-60% от старите боеприпаси в страната, потвърди Найденов.

Става дума за една програма, разработена през 2003 година, която е била представена в МС и в НС, която предвижда унищожаването на над 70 хиляди тона боеприпаси, която е с определен срок на реализация от 10 години поетапно, но не е реализирана, обясни Ангел Найденов и добави, че вниманието е било насочено както към боеприпасите, така и към разпоредителните сделки на МО, свързани с въоръжението, с бойната техника, с имуществото с отпаднала необходимост. Това ангажира ресурси на самото министерство с охраната, обезопасяването, с дейностите, свързани с имуществото и с въоръжението и бойната техника, каза още Найденов.

Ако всички складове трябва да бъдат охранявани само с личен състав на българската армия, то това ще струва само за издръжка на личен състав близо 50 милиона, добави Ангел Найденов. Той обясни, че ако се реализира проектирането и изграждането на сигнално-охранителните системи, това означава допълнителен разход от близо 40 милиона. Когато се поставят въпросите за бюджета на армията и за необходимостта да бъдат осигурявани целеви средства, често пъти изпадаме в спорове с останалите колеги, коментира председателят на парламентарната комисия по отбрана .