"Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е необходимо законодателство, което да ни предпазва. То трябва да бъде по-стриктно и сериозно, така че хакерите да имат спирачка пред дейността си". Това каза заместник-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и главен изпълнителен директор на „Сименс България" Боряна Манолова пред NOVA.

КРИБ настоява за законодателство срещу рекетирането на големия бизнес

„В световен мащаб „Сименс” предложи т. нар. Харта на доверието, която вече много международни компании подписаха. Ние смятаме, че трябва да се обединят усилията в България, но не само на бизнеса, а и на изпълнителната и законодателната власт. Киберрекетът е една от големите заплахи за бизнеса не само в България, но и в световен мащаб. Никой не е застрахован. Затова бизнесът инвестира много в киберсигурност”, добави тя.  

Киберзастраховането навлиза и в България

Бизнесклиматът в страната е много подходящ за инвестиции, посочи Манолова.

Тя коментира и очакваното решение на „Фолксваген” къде да позиционира завода си на Балканите. Компанията избира между Турция и България. „У нас има предпоставки и условия за инвестиция, като завода на „Фолксваген”. И сега имаме много компании, които произвеждат автомобилни части. Те са изключително успешни и смятам, че сме подготвени за това”, каза Манолова.

Борисов пред „Ханделсблат”: България продължава да се бори за завода на Volkswagen

Негативни фактори в бизнес климата са началото на рецесията в Европа и в Германия, както и възможността за Brexit без сделка, посочи още заместник-председателят на КРИБ. „Затова компаниите инвестират в различни буфери, но мисля, че трябва да се инвестира най-вече в обучението и качеството на персонала, за да бъдем конкурентоспособни”, каза още Манолова. И допълни, че бизнесът вече влага средства в училища и университети.
nova.bg