/ БГНЕС
Президентът Румен Радев да направи консултации с парламентарно представените и извънпарламентарно представените партии за организацията на предстоящите парламентарни избори, включително датата на провеждането им. Това каза на брифинг в Народното събрание независимият народен представител Красимир Янков.

"Не приемаме еднолично вземане на решения, както за мерки и действия за обявената пандемия, така и по важни въпроси, отразяващи се върху конституционните права на българските граждани", заяви Янков.

По думите му създадената обстановка не отговаря на обичайните условия за провеждане на избори. 

"Те са събитие, което се предхожда от мероприятия с масов характер, което е в пълен разрез с противоепидемичните мерки. Затова датата на изборния ден не може да бъде насрочена, без да се отчитат съществуващите препятствия за максимално широко участие на българските избиратели", обясни той.

Във връзка с пандемията от Covid-19 Красимир Янков призова президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/, в който да участват министърът на здравеопазването и членове на Националния оперативен щаб /НОЩ/. 

Янков обясни, че така ще се излезе с предложения, както по отношение на плана за справяне с кризата, предизвикана от пандемията, така и към плана за ваксинация.
БТА