/ БГНЕС
„Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението на управляващите парламентът да премине в нов режим на работа, предвиждащ гледането на законопроекти, свързани единствено с извънредното положение, както и писмен парламентарен контрол.

Караянчева предлага авариен режим на работа на парламента заради COVID-19

„Живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие“, нарече Нинова мерките срещу разпространението на коронавируса у нас и призова: „Извънредното положение не е повод да спре да функционира държавата“.

Цонев: Ще продължим да работим, но без да се правим на герои

Според лидера на БСП управляващите обличат своето предложение с мотиви за загриженост за здравето и живота на хората, но, според нея, това не означава „депутатите да абдикират от задълженията си“ и да се „срият по домовете си“.

Вместо това Нинова поиска парламентът да вземе решение да разблокира Държавния резерв и да раздаде на аптеките и хората маски, ръкавици и спирт.

„Днес слагате венеца на безконтролната власт“, продължи с критиките тя, подчертавайки, че с това решение парламентът ще „прехвърли всичко в ръцете на изпълнителната власт“.