Конституционната комисия в НС „орязва“ текстовете за главния прокурор
Конституционната комисия в НС „орязва“ текстовете за главния прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Временната комисия, която работи по промените в конституцията, подготвя отпадането на всички предложения, засягащи фигурата на главния прокурор.

Преди предстоящото второ четене на конституционните поправки, които трябва да подготвят почвата за същинската съдебна реформа, към комисията е сформирана работна група, която да оцени постъпилите предложения след първо четене. Целта е да отпаднат тези, които не са в обхвата на останалите предложения. Сега се подготвят аргументите, с които идеите за по-завишен контрол върху фигурата на главния прокурор да се окажат извън този обхват, съобщава mediapool.

Цацаров: Политическата класа демонстрира един консенсус за съдебната реформа

Въпросните предложения бяха внесени от депутати от Реформаторския блок, но техен е автор е гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Един от текстовете предвижда възможността обвинител номер едно да бъде отстраняван временно при "обосновано предположение за извършено престъпление".

Предложената процедура би позволила на ВСС да взема такова решение с обикновено мнозинство от 13 гласа, вместо със сегашното изискване за поне 17 гласа от общо 25 члена на съдебния съвет.

Целта на предложените от Реформаторите промени е да се премахне статутът на недосегаемост на главния прокурор. В момента главният прокурор на практика може да отмени всеки акт на своите подчинени прокурори, включително и по дело, водено срещу самия него.

От Реформаторския блок настояват и за въвеждане на процедура за парламентарна отчетност на първия обвинител. Според тях главният прокурор трябва да бъде задължен да отговаря на поставените от парламента въпроси, а не да се ограничава с изнасяне на статистическа информация веднъж в годината.

Според работната група към конституционната комисия това предложение също не влиза в обхвата на предложените до момента текстове.

Приеха промените в Конституцията на първо четене

Формалното обяснение защо идеите е възможно да отпаднат, се крие в правилника на парламента, според който между първо и второ четене на даден законопроект не могат да се допускат текстове, които не са свързани с принципите и предмета на законовата инициатива, посочват от изданието.

Стратегията по отношение на текстовете трябва да се изясни до началото на идната седмица. Най-вероятно второто четене на основния закон ще бъде насрочено или за следващата или за по-следващата седмица.