Днес официално откриваме летния туристически сезон. Тази година очаквано почивката на морето ще излезе по-скъпо, предаде NOVA.

Още с първата крачка на ивицата правят впечатление цените на плажните принадлежности. Цените на чадъри и шезлонги са се запазили, както през миналата година. Нашата проверка показа, че цените на север достигат до 10 лв., а на някои места - дори повече. „В момента имаме 25 спасители. На 10 поста са разположени, като на всеки пост има по двама. Съответно има и сменници. През сезона от 1-ви юли, ще бъдат разкрити още 5 поста”, увери варненският старши спасител Георги Есов.

„Спрямо миналата година средно увеличението на цените варира от 10 до 15%. Говоря за цени в меню. Суровините, доставките и всичко друго, с което работим, сравнено с миналата година, цените им са скочили с над 20-25%”, не крие Снежана Бойкова, която е управител на крайбрежно заведение.

В нейния ресторант бирата и цацата ни струват общо 12 лв., но има места по родното Черноморие, на които тази класическа комбинация излиза доста по-солено. „Гледаме поне в началото, докато не сме в активен сезон, да не вдигаме цените до степен, в която да отблъснем клиентите, тъй като ние не сме от година-две. Във Варна хората ни познават, имаме си постоянни клиенти. Държим и на качество, и на цена”, допълва управителката на заведението.